فهرست مطالب

مجله تصویر سلامت
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمیرا استکی* صفحات 96-104
    زمینه و اهداف

    شیوع گسترده کرونا و همه گیری ناشی از آن و اجرای قرنطینه باعث افزایش اضطراب ناشی از کرونا در افراد جامعه شده است. از سوی دیگر تراژدی‌های جمعی، به ویژه مواردی که شامل بیماری‌های عفونی می‌شوند، غالبا موج‌هایی از ترس و اضطراب را افزایش می‌دهند که به نظر می‌رسد باعث ایجاد اختلال گسترده در رفتار و تهدید سلامت روان افراد زیادی در جمعیت می‌شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف تاثیر اضطراب ناشی از ویروس کرونا بر عزت نفس، رضایت از زندگی و خلق و خوی زنان با فعالیت بدنی متوسط منظم در دوران قرنطینه ویروس کووید- 19 انجام پذیرفت.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- پیمایشی است. نمونه آماری شامل 165نفر زنان شهرستان بابل با فعالیت متوسط بدنی منظم بودند که به صورت نمونه‌گیری در دسترس و از طریق شبکه‌های مجازی تلگرام و واتساپ با توزیع لینک پرسش نامه آنلاین در پژوهش شرکت کردند. داده‌های مورد نیاز از طریق پرسش نامه‌های استاندارد شامل اضطراب کرونا علیپور و همکاران، خلق و خوی برومز؛ رضایت از زندگی داینر و همکارانش، عزت‌نفس روزنبرگ و پرسش نامه فعالیت بدنی IPAQ فراهم گردید. داده ها درنرم‌افزار SPSS26 با استفاده از روش‌های آمار توصیفی و تحلیل مسیر با استفاده از نرم‌افزار SMARTPLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

     یافته‌ها نشان دادند که اضطراب ناشی از ویروس کرونا بر عزت نفس (238/0- =β) و بر رضایت از زندگی (307/0- =β)زنان با فعالیت بدنی متوسط منظم در دوران قرنطینه ویروس کووید- 19 تاثیر معکوس و معناداری دارد و بر خلق و خوی (573/0 =β) زنان با فعالیت بدنی متوسط منظم تاثیر مثبت و معناداری دارد و مدل آنها از برازش مناسبی برخوردار است(05/0>P).

    نتیجه‌گیری

    اضطراب کرونا نقش مهمی در عزت نفس و رضایت از زندگی و خلق و خوی زنان با فعالیت بدنی متوسط منظم در دوران قرنطینه ویروس کووید 19 ایفا می‌کند و کاهش اضطراب ناشی از کرونا به وسیله برنامه‌های ورزشی مناسب می‌تواند در بهبود عزت نفس و رضایت از زندگی و خلق و خوی زنان با فعالیت بدنی متوسط منظم در دوران قرنطینه ویروس کووید 19 موثر باشد.

    کلیدواژگان: عزت نفس، رضایت از زندگی، خلق و خوی، اضطراب کرونا، کوید-19
  • محمد سعادتی، رامین رضاپور، جواد سجادی خسرقی* صفحات 105-112
    زمینه و اهداف

    ایمنی یکی از ابعاد اصلی کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی می باشد. با توجه به گسترش استفاده از تجهیزات تصویربرداری در تشخیص بیماری‌ها و اهمیت حفظ و ارتقای ایمنی بیماران و کارکنان در این بخش‌ها، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی وضعیت ایمنی واحدهای تصویربرداری بیمارستان‌های شهر تبریز در سال 1397 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است. کلیه ی بیمارستان‌های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و بیمارستان‌های خصوصی جامعه ی مورد مطالعه بودند. روش نمونه گیری سرشماری بود به طوری که تمام بیمارستان‌های دولتی و خصوصی شهر تبریز (7 بیمارستان دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و 6 بیمارستان خصوصی) وارد مطالعه شدند. ابزار مورد استفاده چک لیست محقق ساخته بود که نسبت روایی محتوا (CVR) آن به میزان 82/0 و شاخص روایی محتوا (CVI) به میزان 86/0 محاسبه گردید. وضعیت ایمنی بخش‌ها در قالب 9 حیطه ارزیابی شد. برای تحلیل داده از نرم افزار SPSS نسخه ی 24 و آزمون های آماری توصیفی و آزمون مان‌ویتنی (Mann Whitney)   استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره ی ایمنی واحدهای تصویربرداری 78/79 ± 2/6 بود. میانگین نمرات ایمنی در بیمارستان‌های دولتی 7/79 ± 91/5 و بیمارستان‌های خصوصی 8/79 ± 29/7 به دست آمد. حیطه ی ایمنی اشعه بیشترین نمره را در بیمارستان های دولتی (85/92 ± 09/8) و خصوصی (8/95 ± 17/9) کسب کرد. کمترین میزان رعایت استانداردها در بیمارستان های دولتی مربوط به حیطه ی ایمنی الکتریکی (28/69 ± 96/10) بود. در بیمارستان های خصوصی، ایمنی کارکنان کمترین نمره (96/62 ± 07/9) را به خود اختصاص داد. بین میانگین نمره ی ایمنی کارکنان با نوع مالکیت بیمارستان‌ (دولتی و خصوصی) تفاوت معناداری مشاهده گردید (019/0P= value).

    نتیجه گیری

    ارتقای ایمنی در بخش تصویربرداری باید به عنوان یکی از موضوعات اولویت دار در تمام بیمارستان ها مورد مطالعه قرار گیرد. حیطه ی ایمنی کارکنان، کمترین امتیاز را به خود اختصاص داده بود که نیاز است استراتژی های ارتقای ایمنی کارکنان اعم از تامین لباس های حفاظتی مناسب، توزیع روزانه ی شیر بین کارکنان و اقدامات جبران خدمت مانند پرداخت فوق العاده کار با اشعه، کاهش ساعات کار و افزایش مرخصی سالانه براساس قوانین موجود اجرا گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی، رادیولوژی، بیمارستان، تبریز
  • رزیتا دباغ افروز، علی رضا بافنده زنده*، محمد پاسبانی صفحات 113-126
    زمینه و اهداف

    هدف اصلی پژوهش، طراحی الگوی زیست‌بوم نوآوری در حوزه زیست‌فناوری در تبریز و تعیین اجزای زیست‌بوم نوآوری است که با روش داده بنیاد انجام‌شده است.

    مواد و روش‌ها:

     روش‌شناسی پژوهش از نوع گراندد تیوری بود. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به روش استراوس و کوربین و مدل پارادایمی انجام گرفت. جامعه آماری از طریق نمونه‌گیری هدف‌مند و گلوله برفی انتخاب شدند و تا دستیابی به حد اشباع ادامه یافت. کل مصاحبه‌شوندگان در این پژوهش 18 نفر از اعضای هییت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مدیران تحقیقات و فناوری و برنامه‌ریزی آموزش عالی و ارتباط دانشگاه با صنعت و موسسه نوآوری استان، مدیران شرکت‌های دانش‌بنیان و کارشناسان سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، مدیران کارخانه‌های داروسازی زهراوی، سرم‌سازی رازی، داروسازی دانا تشکیل می‌دادند.

    یافته‌ها: 

    مولفه‌های موثر بر اکوسیستم نوآوری از طریق تجزیه تحلیل نتایج محتوای متن مصاحبه‌ها طی فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، به ایجاد نظریه داده بنیاد در حوزه اکوسیستم نوآوری در حوزه سلامت منجر شد. مدل طراحی‌شده در این پژوهش شامل ابعاد و مولفه‌های موثر، موانع و راهبردها، شرایط علی، زمینه‌ای، واسطه‌ای و عناصر تشکیل‌دهنده است که پدیده محوری، پیامدها و راهبردها را نشان می‌دهد. شناسه‌ها و عوامل زیست‌بوم نوآوری 150 کد و 40 مفاهیم، 5 مقوله اصلی از مصاحبه‌ها و ادبیات تحقیق در قالب الگوی مفهومی داده بنیاد تدوین شد. بر اساس نتایج تحقیق عوامل علی (دولت، سرمایه مالی)، مقوله محوری (دانشگاه و موسسات تحقیقاتی)، راهبردها (تاسیس دانشگاه و موسسات پژوهش محور، کوتاه کردن روند اخذ مجوزهای لازم، حمایت دولت از تحقیق و توسعه، مشوق‌های مادی و معنوی و افزایش سرمایه‌گذاری ریسک‌پذیر)، پیامدها (توسعه و رشد اقتصادی) و عوامل زمینه‌ای (جذابیت محل، خدمات بانکی، حقوق مالکیت معنوی) شرایط مداخله‌گر (فرهنگ) شناسایی شد.

    نتیجه‌گیری: 

    روند مورد مطالعه در قالب خط داستان نظریه داده بنیاد توضیح داده شد. سرانجام، الگوی اکوسیستم نوآوری در حوزه زیست‌فناوری طراحی و تحلیل شد.

    کلیدواژگان: زیست بوم، گراندد تئوری، سلامت، بیوتکنولوژی
  • حسین سجودی، مجید باقرزاده خواجه*، علیرضا بافنده زنده، سلیمان ایران زاده صفحات 127-139
    زمینه و اهداف

    در میان بسیاری از عوامل، محققان به وجود طیف گسترده ای از مدل ها و ابزارهای موفقیت مدیریت دانش اشاره کرده اند که باعث می گردد تا شرکت ها نتوانند مدل مناسبی با توجه به شرایط داخلی شرکت را انتخاب کنند. با توجه به دانشی شدن بسیاری از کسب و کارهای حوزه سلامت، افزایش مهارت های مدیریتی، بدون توجه به موفقیت مدیریت دانش امکان پذیر نخواهد بود. بر همین اساس هدف این تحقیق تدوین یک مدل علی برای بهبود مدیریت دانش در شرکت‏های دانش‏بنیان حوزه سلامت با ترکیب روش‏های تحلیل تم و مدل‌سازی ساختاری- تفسیری بوده است.

    مواد و روش ها:

     روش تحقیق آمیخته بوده که با استفاده از روش تحقیق کیفی تحلیل تم، عوامل موفقیت مدیریت دانش در شرکت های دانش‌بنیان حوزه سلامت شناسایی شده و در مرحله بعد ابتدا براساس تحلیل عاملی تاییدی، نتایج بخش کیفی در جامعه آماری شرکت های دانش‌بنیان حوزه سلامت بررسی شده و در گام بعدی با استفاده از روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری، مدل علی از عوامل موفقیت تدوین شده است.

    یافته‌ها:

     نتایج تحقیق در بخش کیفی نشان‌دهنده نه تم اصلی شامل استراتژی مدیریت دانش، عوامل محیطی صنعتی، عوامل فرهنگی، توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات، عوامل فردی، عوامل سازمانی، مشوق های مدیریت داتش، هنجارهای ذهنی و مقوله محوری (مدیریت دانش) به همراه چهل و دو تم فرعی بوده است. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان‌دهنده مناسب بودن تم های اصلی استخراجی از بخش کیفی بوده است. نتایج مدل‌سازی ساختاری- تفسیری نیز نشان داد که استراتژی مدیریت دانش و عوامل محیطی و صنعتی به عنوان عوامل اصلی در موفقیت مدیریت دانش تلقی می گردند.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج این تحقیق یک مدل از موفقیت مدیریت دانش را ایجاد نمود و همچنین نتایج بخش کمی برازش دقیق مدل را نشان داده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش بنیان، سیستم سلامت، تحلیل تم، مدل سازی ساختاری- تفسیری
  • ابراهیم نصیری، سارا شعبانزاد* صفحات 140-148
    زمینه و اهداف

    حضور خانواده در کنار بیمار باعث احساس همدلی و مراقبت امن است. خانواده و همراه بیماران به علت عدم آگاهی از وضعیت بیمار و نتیجه فرآیند درمان، فشار روانی بالایی را تحمل می‌نمایند. برای سیستم سلامت مهم است این انتظارات را بشناسد تا بتواند مدیریت بهتری در مقابل آن داشته باشد و به درستی آنها را پاسخ دهد. این مطالعه با هدف شناسایی انتظار همراهان بیماران تحت عمل جراحی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کیفی از نوع پدیدار شناسی بر روی 15 عضو خانواده بیماران تحت عمل جراحی با نمونه‌گیری هدف‌مند تا اشباع کامل اطلاعات انجام شد. داده‌ها توسط مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع‌آوری و با استفاده از نرم‌افزار Word ثبت گردید. گویه‌ها استخراج و از روش تحلیل محتوای کیفی برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد.

    یافته ها

    با تجزیه و تحلیل داده‌ها درون مایه اصلی با عنوان "دقایق پر اضطراب" و 5 طبقه اصلی شامل "درگیری‌های درونی همراه، تغییرات رفتاری در طی انتظار، نگرانی در مورد پیش آگهی عمل جراحی، نگرانی در مورد نتیجه فرآیند درمان و شک و تردید به مولفه‌های بیمارستان" استخراج گردید.

    نتیجه‌گیری: 

    خانواده‌ها در زمان انتظار پایان عمل جراحی، اضطراب و نگرانی‌های متعددی در خصوص سلامت بیمار و فرآیند درمان تجربه می‌کنند که توجه به دغدغه‌های همراهان بیمار با برنامهریزی‌های اصولی، مداخلات متناسب و عملی می‌تواند باعث ارتقاء سلامت روانی خانواده‌ها و بهبود کیفیت مراقبت بیمار گردد.

    کلیدواژگان: تجربه، زمان انتظار، خانواده بیمار، همراه بیمار، عمل جراحی
  • سولماز بابائی*، بهرام جمالی قراخانلو صفحات 149-157
    زمینه و اهداف

    یکی از مهم ترین عوامل سلامت روانی داشتن شادکامی و کاهش اضطراب در دانش آموزان است؛ لذا هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر میزان اضطراب و شادکامی دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه شهرستان ارومیه بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بوده و به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه ی آماری تحقیق را تمام دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه ارومیه تشکیل دادند که از بین آن ها 40 نفر به صورت تصادفی ساده در 2 گروه 20 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. برای گروه تجربی به مدت 12 هفته، هفته ای 3 جلسه و جلسه ای 45 الی 60 دقیقه تمرینات هوازی اجرا گردید. در این پژوهش از پرسش نامه های شادکامی اکسفورد و اضطراب اسپیل برگر استفاده شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم-افزار spss22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تاثیر معنی دار تمرین هوازی بر ارتقای متغیرهای شادکامی و کاهش اضطراب در دانش آموزان را نشان داد (05/0> p).

    نتیجه گیری

    تمرینات هوازی باعث بهبود کارکردهای شناختی دانش آموزان می شود؛ لذا توصیه می شود که از این رویکرد برای ارتقای سلامت روانی دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، شادکامی، اضطراب، دانش آموزان
  • سپیده شاکرنژاد، جواد خلعتبری*، مجید محمود علیلو صفحات 158-169
    زمینه و اهداف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد ایمنی، کیفیت زندگی و علایم جسمانی در بیماران مبتلا به سندروم روده ی تحریک‌پذیر بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع تجربی به‌ صورت پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری 90 روز بعد با گروه کنترل بود. نمونه های پژوهش به ‌صورت در دسترس و شامل تعداد 30 بیمار مبتلا به سندروم روده ی تحریک‌پذیر به روش نمونه‌گیری در دسترس با توافق خود بیماران انتخاب و به روش نمونه‌گیری تصادفی در 2 گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار داده شدند، گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد دریافت کردند در حالی ‌که افراد گروه کنترل هیچ‌گونه مداخله‌ای را دریافت نکردند. هر 2 گروه قبل و بعد از انجام مداخله و در مرحله ی پیگیری با استفاده از پرسش نامه‌های کیفیت زندگی، پرسش نامه ی ارزیابی سندرم روده ی تحریک‌پذیر (Rome IV) و آزمایش کالپروتکتین مدفوع برای عملکرد ایمنی مورد سنجش و بررسی قرار گرفتند. تحلیل داده‌ها ابتدا به روش تجزیه ی واریانس با اندازه‌های تکراری و سپس به روش تجزیه ی واریانس با اندازه‌های تکراری و با در نظر گرفتن متغیر پروتئین در مرحله ی پیش‌آزمون به عنوان متغیر کوریت انجام شد.

    یافته ها

    در روش اندازه‌های تکراری نتایج نشان می‌دهد که اثر زمان در هر 3 متغیر عملکرد ایمنی (597/8F=، 001/0P=) وضعیت جسمانی (95/63F=، 0001/0P=) و کیفیت زندگی (93/65F=، 0001/0P=) معنی‌دار هست. در روش اندازه‌های تکراری با کوریت، اثر زمان در متغیر عملکرد ایمنی معنی‌دار نیست (217/0F=، 645/0P=)، ولی در متغیرهای وضعیت جسمانی (302/11F=، 0001/0P=) و کیفیت زندگی (154/13F=، 0001/0P=) معنی‌‌دار می باشد. نتایج آزمون بین‌گروهی نیز حاکی از معنی‌داری اثر درمان ACT (کنترل و آزمایش) در هر 3 متغیر مورد بررسی در هر 2 روش می باشد.

    نتیجه گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر نشان می‌دهد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می‌تواند نقش موثری در کاهش علایم جسمانی و ارتقای عملکرد ایمنی بیماران داشته باشد و ارتقای کیفیت زندگی آن‌ها را موجب گردد. براین اساس، این درمان به ‌عنوان یک درمان کمکی در بیماران مبتلا به نشانگان روده ی تحریک‌پذیر پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سندروم روده تحریک پذیر، علائم جسمانی، عملکرد ایمنی، کیفیت زندگی
  • فریبا حیدری، هاله هلالی، مریم برادران بینظیر* صفحات 170-177
    زمینه و اهداف

     اختلال افسردگی حین بارداری و پس از زایمان، یکی از بیماری های روانی می باشد که اثرات سویی بر سلامت مادر و نوزاد مخصوصا رشد و تکامل شیرخوار دارد. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین شیوع و عوامل موثر بر اختلال افسردگی حین بارداری و پس از زایمان در شهر آذرشهر در سال 96-97 انجام شده است.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مورد شاهدی، کل مادران باردار مبتلا به افسردگی و تعداد کل زنان زایمان کرده ی مبتلا به افسردگی پس از زایمان در شهر آذرشهر به‌ عنوان گروه مورد در نظر گرفته شد. برای گروه کنترل تعداد 150 نفر مادر باردار و زایمان کرده به روش نمونه‌گیری تصادفی سیستماتیک از سامانه ی سیب انتخاب شدند. محاسبات آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ی 16 انجام گردید. از آزمون رگرسیون لجیستیک برای مقایسه ی داده ها در گروه مورد و شاهد استفاده شد.

    یافته ها

     شیوع اختلال افسردگی حین بارداری 15/4 درصد و شیوع اختلال افسردگی پس از زایمان 14/2 درصد بود. بین اختلال افسردگی حین بارداری و اختلال افسردگی پس از زایمان با سن، نمایه ی توده بدنی، شغل همسر، تعداد فرزندان قبلی، تعداد دختران قبلی، درآمد خانوار، مصرف سیگار در همسر، فعالیت فیزیکی روزانه ی مادر و سابقه ی سقط ارتباط معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

     شیوع اختلال افسردگی حین بارداری در آذرشهر بیشتر از متوسط استانی است و ارایه ی خدمات غربالگری، تشخیص، درمان و حمایت برای اختلال افسردگی در مادران بارداردر این شهر ضروری می باشد. می توان با در نظر گرفتن عواملی، مادران پرخطر را شناسایی و این خدمات را برای گروه پرخطر متناسب نمود.

    کلیدواژگان: افسردگی، بارداری، پس از زایمان، شیوع، اپیدمیولوژی
  • عاطفه نوری زاده قصری*، سید علی اکبر فامیل روحانی، نصرالله عرفانی صفحات 178-186
    زمینه و اهداف

    سالمندان در مقایسه با دیگر افراد جامعه نیازمند توجه بیشتری به رفتارهای ارتقا دهنده سلامت و ارتقا کیفیت زندگی هستند. از سویی تمایل و علاقه به کار با اینترنت و شبکه های اجتماعی اینترنتی نقش غیر قابل انکاری در ارتقا سواد سلامت افراد جامعه ایفا می کند. هدف از انجام این تحقیق شناسایی و بررسی تفسیر ذهنی بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری از سواد سلامت مبتنی بر شبکه های اجتماعی است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه پدیدارشناسی با تاکید بر دیدگاه ون منن برای کشف تجربیات زیسته بازنشستگان از پدیده سواد سلامت مبتنی بر شبکه های اجتماعی است که با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با تعداد 15 نفر از بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری در شهر تهران در سال 1399 به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انجام گرفته است. تمامی مصاحبه های ضبط و پیاده سازی شد و برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل تم استفاده شد.

    یافته‌ها: 

    تحلیل داده ها منجر به استخراج تعداد 71 کد اولیه و 33 تم فرعی گردید که این تم ها در چهار تم اصلی تجربه در زمینه ی "دسترسی به اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "فهم و درک اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "ارزیابی اطلاعات سلامت"، تجربه در زمینه ی "کاربرد اطلاعات سلامت" طبقه بندی شد.

    نتیجه‌گیری:

     بازنشستگان که بخش بزرگی از جمعیت سالمند کشور را تشکیل می دهند، با شبکه های اجتماعی عجین شده اند و کلیه دستگاه هایی که نقشی در امر سلامت و آموزش بازنشستگان دارند می توانند با ایجاد محتواهای آموزشی غنی و به‌کارگیری محتواهای چندرسانه ای ساده و قابل فهم به کمک شبکه های اجتماعی و همچنین معرفی شبکه هایی با اطلاعات قابل اعتماد برای بازنشستگان، به ارتقا سطح سواد سلامت بازنشستگان و افزایش اطلاعات سلامت مفید برای ایشان که خود عامل موثری در حفظ سلامت و افزایش کیفیت زندگی این قشر است کمک نمایند.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، شبکه های اجتماعی، بازنشسته، پدیدارشناسی، صندوق بازنشستگی کشوری
  • جمیله ابوالقاسمی، زینب محمدزاده، الهام مسرت، رضا کریمی نژاد* صفحات 187-199
    زمینه و اهداف

    سنجش اثربخشی سیستم‌های اطلاعات سلامت و ارزیابی رضایت کاربران از عملکرد سیستم، امر مهمی است. موفقیت یک سیستم اطلاعاتی وابستگی مستقیم با پاسخ گویی سیستم به نیازهای کاربر دارد. با توجه به اهمیت رضایت کاربران سیستم‌های اطلاعاتی، در این پژوهش، ابزاری جهت ارزیابی رضایت کاربران سامانه ی سیب طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1396 به ‌منظور طراحی پرسش نامه جهت بررسی میزان رضایتمندی کاربران سامانه ی سیب انجام شد. در مرحله ی اول با بررسی متون و منابع معتبر علمی حیطه های ارزیابی رضایت کاربران تعیین شد، سپس بانکی از سوالات ایجاد شده و بعد از طبقه بندی شاخص ها و مشخص کردن سوالات مرتبط ابزار اولیه در چند حیطه تدوین شد. با استفاده از شاخص‌های CVI و CVR روایی صوری و محتوایی ابزار تعیین شد. پایایی بر زمان نیز توسط 20 نفر از کاربران سامانه ی سیب با فاصله ی زمانی 2 هفته مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی پایایی سازه از روش همسانی درونی و محاسبه ی آلفای کرونباخ جهت کل سازه و هر یک از حیطه ها استفاده شد.

    یافته ها

    پرسش نامه ی نهایی شامل اطلاعات دموگرافیکی و 55 سوال در زمینه ی مولفه‌های پرسش نامه ی رضایت کاربران سامانه ی سیب می‌باشد که در بخش مولفه‌های رضایت کاربران، کیفیت رابط های سامانه، کیفیت وظایف سامانه، کیفیت عملکرد سامانه، کیفیت اطلاعات و آمار سامانه، کیفیت خدمات پشتیبانی، کیفیت خدمات سامانه و رضایت کلی از سامانه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین CVI برای کل سوالات 84/0و میانگین CVR نیز 73/0 محاسبه شد، جهت پایایی بر زمان نیز ضریب (ICC) برای کل سازه 98/0 به دست آمد. جهت بررسی پایایی سازه از روش همسانی درونی و محاسبه ی آلفای کرونباخ استفاده شد که برای کل سازه 914/0 و به تفکیک سازه‌ها نیز این مقدار در محدوده ی «خوب» به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه سعی شد ابزار ارزیابی رضایت کاربران کوتاه و گویا بوده و به کمترین زمان برای پاسخ گویی نیاز داشته باشد. نرخ بالای پاسخ گویی به تمام سوالات پرسش نامه، بیانگر مقبولیت ابزار طراحی شده و دستیابی به اهداف مطالعه است. بیشترین مولفه ی مورد تاکید از سوی کاربران، مولفه ی پشتیبانی از سامانه مطرح شده است. سهولت استفاده از سیستم، سودمندی و پشتیبانی سیستم از انجام فعالیت های روزانه موارد دیگری است که از سوی کابران بیشتر حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: روان سنجی، ارزیابی رضایت کاربران، سامانه سلامت یکپارچه بهداشت
  • فاطمه طاهری* صفحات 200-208
    زمینه و اهداف

    ناسازگاری در محیط کار باعث بروز رفتارهای مخرب و نیز میل به خروج کارکنان از سازمان می گردد؛ بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر بروز آن اجتناب ناپذیر است. پژوهش حاضر، رابطه ی بین اعتیاد به کار و ناسازگاری در محیط کار: نقش غنی سازی کار- خانواده و جنسیت را بررسی نموده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، یک مطالعه توصیفی همبستگی می‌باشد. جامعه ی آماری، 590 نفر از کارکنان مرکز بهداشت استان قم می‌باشد. 233 نفر نمونه با استفاده از جدول تعیین نمونه کرجسی- مورگان به صورت تصادفی انتخاب شده‌اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری توسط دو نرم‌افزار SPSS 25 و AMOS 18 انجام شده است.

    یافته‌ها:

     اعتیاد به کار بر ناسازگاری تاثیر مثبت دارد و غنی‌سازی کار- خانواده تاثیر منفی بر آن دارد. همچنین غنی‌سازی کار- خانواده، نقش میانجی بین اعتیاد به کار و ناسازگاری ایفا می‌کند. علاوه بر آن، جنسیت فقط رابطه ی بین اعتیاد به کار و ناسازگاری را تعدیل می‌نماید.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد کاهش ناسازگاری در محیط کار می تواند از طریق توجه به وضعیت اعتیاد به کار و غنی سازی کار- زندگی کارکنان و پیاده سازی روش هایی برای بهبود آن ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: محیط کار، رفتار اجتماعی، خشونت در محیط کار، درگیری شغلی، ناسازگاری، قلدری، هویت جنس، غنی سازی کار- خانواده، غنی سازی خانواده-کار
|
  • Samira Esteki * Pages 96-104
    Background and Objectives

    The widespread prevalence of Coronavirus disease and the resulting epidemic and implementation of quarantine has increased Coronavirus anxiety. On the other hand, collective tragedies, especially those involving infectious diseases, often increase waves of fear and anxiety that appear to cause widespread behavioral disturbances and threaten the mental health of many people in the population. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of coronavirus anxiety on self-esteem, life satisfaction and mood of women with moderate to moderate physical activity during the Covid-19 quarantine period.

    Material and Methods

    The present study is a descriptive survey study. The sample consisted of 165 women with regular moderate physical activity who participated in the study through available sampling through telegram and WhatsApp virtual networks by distributing online questionnaire link. Required data through standard questionnaires including coronary anxiety Alipour, Brumez Mood Scale (BRUMS) Items, Life satisfaction of Diener. The Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES) and IPAQ physical activity questionnaire was provided. Data in SPSS 26 software were analyzed using descriptive statistics and path analysis using SMARTPLS software.

    Results

    The results showed that anxiety caused by novel coronavirus pandemic has an inverse relationship with self esteem (β=-0.238) and life satisfaction (β=-0.307) in women with moderate regular physical activity during the quarantine period, but a positive significant relationship with on the mood (β=0.573) of women with moderate regular physical activity the goodness of fit was calculated (P<0.05).

    Conclusion

    Coronary anxiety disorder plays an important role in the self-esteem, life satisfaction, and mood of women with moderate-to-moderate physical activity during the Covid-19 quarantine period. Reducing coronary anxiety through appropriate exercise programs can be effective in improving the self-esteem, life satisfaction, and mood of women with moderate to moderate physical activity during the Covid-19 quarantine period.

    Keywords: Self-Esteem, Life Satisfaction, Mood, Coronavirus Anxiety, COVID-19
  • Mohamad Saadati, Ramin Rezapour, Javad Sajjadi Khasraghi* Pages 105-112
    Background and Objectives

    Safety is one of the main dimensions of quality of health services. Considering the expansion of imaging equipment in diagnosis of diseases and the importance of maintaining and improving the safety of patients and staff in these wards, this study aimed to investigate the safety status of imaging wards in hospitals.

    Material and Methods

    This study is a cross-sectional descriptive-analytical study. The sampling method was the census so that all public and private hospitals in Tabriz city of Iran (7 public hospitals affiliated to Tabriz University of Medical Sciences and 6 private hospitals) were enrolled in the study. The instrument used was a researcher-made checklist whose content validity ratio was 0.82 and the Content Validity Index was 0.86. The safety status of the wards was evaluated in 9 domains. Data were analyzed by SPSS software version 24 using descriptive statistics and Mann-Whitney test.

    Results

    The mean safety score of imaging wards was 79.78 ± 6.2 The average safety scores in public hospitals were 79.7±5.91 and private hospitals were 79.8 ±7.29. Radiation safety was the highest score in public and private hospitals (92.85 ± 8.09) and private (95.8 ± 9.17). The lowest standards compliance in public hospitals was related to electrical safety (69.28 ± 10.96). In private hospitals, employee safety had the lowest score (62.96 ± 9.07). There was a significant difference between the mean score of employee safety and the type of hospital ownership (public and private) (p value=0.019).

    Conclusion

    Safety improvement in imaging should be studied as one of the priority issues in all hospitals. Employee safety had the lowest score thus it is necessary to implement strategies to improve employee safety including providing appropriate protective clothing, daily distribution of milk and proportionate compensation such as paying to work with radiation, reducing working hours and increasing annual leave according to existing laws.

    Keywords: Safety, Radiology, Hospitals, Tabriz
  • Rozita Dabbag Afrouz, Alireza Bafandeh Zendeh *, Mohammad Pasebani Pages 113-126
    Background and Objectives

    The main purpose of this research is to design an innovation ecosystem model in the field of biotechnology in Tabriz and to determine the components of the innovation ecosystem that has been done by the ecosystem data method.

    Material and Methods

    This study was conducted by grounded theory. Semi-structured interviews were used for data collection and data analysis was performed using Strauss and Corbin method and paradigm model. The statistical population of this study consisted of 18 faculty members of Tabriz University of Medical Sciences, directors of research and technology and higher education planning, and the university's relationship with industry and innovation institute of the province, managers of knowledge-based companies and experts of Iran's Scientific and Industrial Research Organization, managers of Zahravi Pharmaceutical Factories, Razi Serum Manufacturing, Dana Pharmaceutical Compan., whichwas done through purposive sampling and snowball method. The interviews were continued until saturation was achieved.

    Results

    The components affecting the innovation ecosystem led to the creation of a data-based theory in the field of health innovation ecosystem by analyzing the results of the content of the interviews during the open, pivotal and selected coding process. The model designed in this study includes effective dimensions and components, barriers and strategies, causal, contextal, mediating and constituent elements that show the pivotal phenomenon, consequences and strategies. The identifiers and factors of the innovation ecosystem of 150 codes and 40 concepts, 5 main components of interviews and research literature were developed in the form of a conceptual model of data foundation. Based on the results of the research, causal factors (government, financial capital), central issue (university and research institutes), strategies (establishment of universities and research-based institutions, shortening the process of obtaining necessary permits, government support for research and development, material and spiritual incentives and increasing risky investment), consequences (economic development and growth) and underlying factors (attractiveness of place, banking services, intellectual property rights) intervening conditions (culture) were identified.

    Conclusion

    The studied process was explained in the form of a story line of data foundation theory. Finally, the model of biotechnology innovation ecosystem was designed and analyzed

    Keywords: Ecosystem, Grounded Theory, Health, Biotechnology
  • Hossein Sojoudi, Majid Bagherzadeh Khajeh*, Alireza Bafandeh Zendeh, Soleyman Iranzadeh Pages 127-139
    Background and Objectives

    Among the many factors, researchers have pointed to the existence of a wide range of models and tools for knowledge management success, which makes it difficult for companies to choose the right model according to the internal conditions of the company. Given the knowledge of many health businesses, increasing managerial skills will not be possible without considering the success of knowledge management. Accordingly, the purpose of this study was to develop a causal model to improve knowledge management in knowledge-based companies in the field of health by combining themes of analysis methods and structural-interpretive modeling.

    Material and Methods

    The research method is mixed using the qualitative research method of theme analysis, the success factors of knowledge management in knowledge-based companies in the field of health are identified and in the next step, based on confirmatory factor analysis, the results of the qualitative section in the statistical community of knowledge companies The foundations of the field of health have been examined and in the next step, using the interpretive structural modeling method, the causal model of success factors has been developed.

    Results

    The results of the research in the qualitative section show nine main themes including knowledge management strategy, industrial environmental factors, cultural factors, IT infrastructure development, individual factors, organizational factors, Knowledge management incentives, subjective norms and central category (knowledge management). It came with forty-two sub-themes. Also, the results of confirmatory factor analysis indicate the appropriateness of the main themes extracted from the qualitative part. The results of structuralinterpretive modeling also showed that knowledge management strategy and environmental and industrial factors are considered as the main factors in the success of knowledge management.

    Conclusion

    The results of this study created a model of knowledge management success and also showed the results of a quantitative part of the exact model's quality.

    Keywords: Knowledge Managemen, Knowledge Bases, Healthcare, Theme Analysis, Interpretive StructuralModelling
  • Ebrahim Nasiri, Sara Shabanzad* Pages 140-148
    Background and Objectives

    Accompanying the patients' family members in hospital creates feeling of empathy, safety of and help with fulfilling their expectations. Because both the patients and careers suffer from high stress due to lack of awareness about medical condition and treatment process. It is important for health system to understsand the expectations of patients and family members to be responsive and fullfill it correctly. This study was conducted to discover the patients carers (family members) experiences and expectation of patients undergoing surgery.

    Material and Methods

    This qualitative phenomenological study was performed on 15 family members of patients undergoing surgery by purposive sampling until complete saturation of information. Data were collected through semi-structured interviews and recorded using word software. Items were extracted and qualitative content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    By analyzing the data, the main theme is "anxious minutes" and 5 main categories including "associated internal conflicts, behavioral changes while waiting, concerns about the prognosis of surgery, concerns about the outcome of the treatment process, and doubts about Hospital components" were extracted.

    Conclusion

    While waiting for the end of the surgery, families experience many anxieties and worries about the patient's health and the treatment process. Considering the concerns of the patient's companions with principled planning, appropriate and practical interventions can improve the mental health of families and improve the quality of patient care.

    Keywords: Experience, Waiting time, Patient's family, Patient companion, Surgery
  • Solmaz Babaei Bonab*, Bahram Jamali Qarakhanlou Pages 149-157
    Background and Objectives

    One of the most important factors in mental health is cultivating happiness and reducing anxiety in students. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks of aerobic exercise on anxiety and happiness of female high school students.

    Material and Methods

    The present study was a quasi-experimental study and was performed as a pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all female high school students in Urmia city of Iran, of whom 40 vulentiarly agreed to participate in the study and were randomly divided into two groups of 20 experimental and control. For the experimental group, aerobic exercises were performed for 12 weeks, three sessions per week and and each session takes 45 to 60 minutes. The Oxford Happiness and Spielberger Anxiety Questionnaire were used in this study. Data analysis was performed by analysis of covariance using spss22 software.

    Results

    The results showed a significant effect of aerobic exercise on promoting happiness variables and reducing anxiety in students (p < 0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise improves students' cognitive functions, so using this approach has been recommended in order to promote students' mental health.

    Keywords: Exercise, Happiness, Anxiety, Students
  • Sepideh Shakernegad, Javad Khalatbari, Majid Mahmoud Aliloo Pages 158-169
    Background and Objectives

    The aim of this research was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on immune function, quality of life and physical symptoms in patients with irritable bowel syndrome.

    Material and Methods

    This research was an experimental with pre-test, post-test and 90 days later follow-up with the control group. The research sample were selected as available and included 30 patients with irritable bowel syndrome. Using available sampling method with the consent of the patients, They randomly sampled into two groups of 15 experimental and control, using availa be sampling method with the consent of the patients. The experimental group received acceptance and commitment group therapy for 8 sessions, while the control group did not receive any intervention. Both groups were assessed before and after the intervention and in the follow-up stage using quality of life questionnaires, irritable bowel syndrome evaluation questionnaire (Rome IV) and fecal calprotectin test for immune function. Data analysis was performed first by repeated measures analysis of variance and then by repeated measures analysis of variance by considering the protein variable in the pre-test stage as a covariate variable.

    Results

    In the repeated measures method, the results showed that the effect of time on all three variables of safety function (F = 8.597, P = 0.001), physical condition (F = 63.95, P = 0.0001) and quality of life (F = 65.93, P = 0.0001) is significant. In the method of repeated measures with covariate, the effect of time on the safety performance variable is not significant (F = 0.217, P = 0.645) and it is significant in the variables of physical condition (F = 11.302, P = 0.0001) and quality of life (F = 13.154, P = 0.0001). The results of intergroup test also indicated the significance of the effect of treatment (control and experiment) in all three variables studied in both methods.

    Conclusion

    The findings of the research showed that acceptance and commitment therapy can play an effective role in reducing physical symptoms and improving patients' immune function and improving their quality of life. Therefore, this treatment is recommended as an adjunctive therapy in patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Acceptance andCommitment BasedTherapy, Irritable Bowel Syndrome, Physical Symptoms, Immune Function, Quality of Life
  • Fariba Heidari, Haleh Helali, Maryam Baradaran Binazir* Pages 170-177
    Background and Objectives

    Depression disorder during pregnancy and after childbirth is one of the mental illnesses that has adverse effects on maternal and neonatal health, especially infant growth and development. The aim of this study was to determine the prevalence and factors affecting depression disorder during pregnancy and after childbirth in Azarshahr in 2017-2018.

    Material and Methods

    In this case-control study, all pregnant women with depression and the total number of women with postpartum depression in Azarshahr were considered as the case group. For the control group, 150 pregnant and delivered mothers were selected by systematic random sampling from Apple system. Statistical calculations were performed by using SPSS software version 16. Logistic regression test was used to compare the data in the case and control groups.

    Results

    The prevalence of depression during pregnancy was 4.15% and the prevalence of postpartum depression disorder was 2.14%. There was a significant relationship between postpartum depression disorder and postpartum depression disorder with age, body mass index, spouse's job, number of previous children, number of previous daughters, household income, having a smoker husband, mother's daily physical activity and history of abortion.

    Conclusion

    The prevalence of depression disorder during pregnancy in Azarshahr is higher than the provincial average. So, providing screening, diagnosis, treatment and support services for depression disorder in pregnant women in this city is essential. Considering the factors, high-risk mothers can be identified, and these services can be tailored for the high-risk group.

    Keywords: Depression, Pregnancy, Postpartum Period, Prevalence, Epidemiology
  • Atefeh Nourizadeh Ghasri, Aliakbar Famil Rouhany *, Nasrolah Erfani Pages 178-186
    Background and Objectives

    Elderly people need to pay more attention to promoting health promotion and improving quality of life in comparison with other people. On the other hand, the interest and desire to work with the Internet and social networks of internet plays an indelible role in improving the health literacy of the community. This study was carried out with the aim of evaluation the subjective explanation of health literacy through social networks for retired of fund beneficiaries.

    Material and Methods

    The present study is a phenomenological study with emphasis on Van Mennen's perspective to discover the experiences of retirees from the phenomenon of health literacy through social networks. The data were collected through a deep interview. Semistructured interviews were conducted with 15 retirees of the State Pension Fund in Tehran in 2020 using purposive sampling. All interviews were recorded and implemented and the theme analysis method was used to analyze the interviews.

    Results

    Data analysis resulted in the extraction of 71 primary codes and 33 sub-themes, which was classified in four main themes of experience in the field of "access to health information", experience in the field of "understanding health information" "Experience in the field of" health information evaluation ", experience in the field of" application of health information ".

    Conclusion

    Retirees, who make a large part of the country's elderly population, are embedded in social networks, and all organizations that play a role in the health and education of retirees can create rich educational content and using Simple, understandable multimedia content by social networks as well as the introduction of networks with reliable information for retirees, to improve the level of health literacy and increase useful health information for them, which is an effective factor in maintaining health and increasing the quality of life.

    Keywords: Health Literacy, Social Networks, Retirement, Phenomenology, Civil Servants’ PensionFund
  • Jamileh Abolghasemi, Zeinab Mohammadzadeh, Elham Maserat, Reza Kariminezhad * Pages 187-199
    Background and Objectives

    Evaluating the effectiveness of health information systems and users' satisfaction with system performance is important. The success of an information system is directly dependent on the system responding to user needs. Due to the importance of this issue, a tool has been designed to evaluate users' satisfaction with Integrated Health System.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2018 to design a questionnaire to assess the users' satisfaction with Integrated Health System. In the first step, the areas of user satisfaction were identified by reviewing literature and reliable scientific sources. Then a bank of questions was created and after classifying the indicators and identifying related questions the primary tool was developed in several areas. Face validity and content validity of the questionnaire were determined using CVI and CVR indices. Reliability over time was assessed by 20 users of in an Integrated Health System with two-week intervals.

    Results

    The final questionnaire included demographic information and 55 questions about the components of a System Satisfaction Questionnaire. Questions related to each component included system interface, system functions, system performance, system information and statistics, system supportive services, System services, and and total satisfaction from the system. The average CVI and CVR for total questions were 0.84 and 0.73, respectively. For reliability over time, the coefficient (ICC) for the whole structure was 0.98. The reliability of the questionnaire evaluated by Cronbach's alpha and internal consistency method, that this value was obtained 0.914 for total questionnaire. Also, separately for each structure was obtained in the "good" range.

    Conclusion

    In this study, we tried to provide a brief and expressive user satisfaction assessment tool that required the least amount of time to respond. The high response rate of all questions indicates that designed tool achieved the objectives of the study. The most emphasized component by users is the system support component. Ease of use of the system, usefulness and support of the system from performing daily activities are other things that are more important for users.

    Keywords: Psychometrics, Personal Satisfaction, Health, Surveys and, Questionnaires
  • Fatemeh Taheri * Pages 200-208
    Background and objectives

    Incompatibility in the workplace causes destructive behaviors and the desire to withdraw employees from the organization. Therefore, identifying the factors affecting its occurrence is inevitable. The present study investigated the relationship between work-related addiction and workplace incompatibility: the role of family-work enrichment and gender.

    Materials and Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive correlational study in terms of method. The statistical population is 590 employees of Qom Health Center. A total of 233 samples were selected randomly according to Krejcie & Morgan sample size determining table. Data analysis was performed by Structure Equation Modeling using SPSS 25 and AMOS 18 software.

    Results

    Work addiction has a positive effect on incompatibility and work-family enrichment has a negative effect on it. Work addiction has a positive effect on work-family incompatibility and enrichment. Also, family-work enrichment plays a median role between work-to-work addiction and incompatibility. In addition, gender only moderates the relationship between work-related addiction and incompatibility.

    Conclusion

    The results of this study showed that reducing workplace incompatibility can be done by considering the status of work addiction and enriching the employees' work-life and implementing methods to improve them.

    Keywords: Workplace, Social behavior, Workplace Violence, Work Engagement, Incivility, Bullying, Gender Identity, Work – Life Enrichment, Life-Work Enrichment